Černá Hora - Kvasar s Medem

Pivovar Černá Hora, Czechy.

Skład: woda, słód jęczmienny, suszony chmiel w proszku, ekstrakt chmielowy, miód 2,6%.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj.

Barwa intensywnie złocista.

Piana jasnokremowa, średnio-obfita i stosunkowo gęsta. Zredukowała się do nierównej, minimalnej kołderki. Całkiem ładnie osiadła na szkle.

Nasycenie spore.

Zapach znikomy. Raptem odrobina słodu. Miodu się nie czuje.

W smaku również na pierwszym miejscu słód z wyczuwalnym pieczywem. Całkiem spora goryczka i nieco mniejsza dawka kwasku. Odrobina miodu pojawia się w dobrą chwilę po przełknięciu i jest nad wyraz ulotna. Tak mi się zdaje, że to najmniej miodowe piwo z tych, które miałem okazję wypić, co zresztą specjalnie mi nie przeszkadza.

Solidne 7 punktów.

Opinia: Sten
24/07/2014



Piwo pasteryzowane.

Piwo klarowne. Barwa złocista. Piana biała, drobna, obfita, sztywna, ładna. Dość trwała. Opada nierównomiernie do cienkiej warstewki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie do dużego. Zapach niezbyt mocny. Czuć słód. W smaku piwo lekkie, ale nie wodniste. Czuć słód z nutą chlebową, chmiel i kwasek. Miód wyczuwalny w dalekim tle, co odróżnia to piwo od znanych z naszego rynku piw miodowych, często przesłodzonych miodem (nie rzadko sztucznym). Goryczka dość mocna, przyjemna i nawet długo pozostająca na podniebieniu. Generalnie piwo nieźle skomponowane i uwarzone. Bardzo solidna robota.

8 punktów.

Opinia: j24
31/07/2014

encyklopedia/piwa/cerna_hora_-_kvasar_s_medem.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)