Carling Lager

PAT „Obolon”, Kijów, Ukraina, na licencji Coors Brewing Company.

Skład: woda, słód, syrop maltozowy, chmiel.

Zawartość alkoholu: 4,0%, ekstraktu: 9,6%.

Barwa ciemno-słomkowa, ładna jak na tą zawartość ekstraktu.

Piana biała, cieniutka. Po nalaniu raptem półcentymetrowa warstwa się wytworzyła. Porwała się szybko i dość skutecznie. Pozostały po niej jedynie małe placki na szkle.

Nasycenie spore.

Zapach delikatny bardzo. Odrobina chmielu, jeszcze mniej słodu.

W smaku wodniste, co w sumie nie dziwi. Początek kwaskowy lekko, następnie lekki słód i takiż chmiel. Tak na dobrą sprawę piwo bez mała pozbawione smaku. Po ogrzaniu pojawia się nieco więcej goryczki. Zdecydowanie można sobie darować.

3 punkty.

Opinia: Sten
07/06/2013



Piwo już testowane w wersji ukraińskiej, tym razem licencja chorwacka.
Zagrebačka Pivovara d.o.o. Zagrzeb, Chorwacja, na licencji Malson Coors Brewing Company, Wielka Brytania.

Piwo jasne pasteryzowane.

Zawiera słód jęczmienny i pszenicę.

Zawartość alkoholu: 4% obj., ekstraktu: 8,9% wag.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, średnia. Opadła do opaski. Obficie i koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy, dość intensywny. W tle delikatna nutka owocowa i chmielowa.

Smak zdecydowanie kwaskowy w sumie niewiele więcej daje się wyczuć na podniebieniu. No pojawia się również nieco goryczki, skutecznie tłumionej kwaskiem. Piwo wodniste i bardziej przypomina mi lemoniadę.

Nie więcej, jak 3 punkty.

Opinia: Sten
10/08/2016

encyklopedia/piwa/carling_lager.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)