Bytów - New Yorker

Bytów Browar Kaszubski.

American Lager. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski; chmiele: Jaryllo, Cascade; drożdże Safale US-041).

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 12% wag., IBU-44.

Barwa złocista i mglista z widocznymi pływającymi kłaczkami.

Piana biała i niewielka. Opadła do porwanej warstewki. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie nieco większe od średniego. Czuć lekkie szczypanie w język.

Zapach słodowy z wyczuwalnym masełkiem. W tle odrobina kwiatów przywodzących na myśl tanią wodę toaletową.

Smak słodowy. Przechodzi w cytrusowy kwasek. Po chwili trochę masełka. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu i dość długo zalega na podniebieniu. Piwo nad wyraz przeciętne, przypomina mi niektóre wyroby z Połczyna.

Słabe 4 punkty.

Opinia: Sten
19/12/2016

1)
Użyte drożdże wskazują na górną fermentację, a lagery są fermentacji dolnej. I bądź tu człowieku mądry…
encyklopedia/piwa/bytow_new_yorker.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)