Bytów Browar Kaszubski.
Piwo jasne pełne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, karmelowy; chmiele: Iunga, Marynka; drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag.
Barwa złocista, zamglona.
Piana biała, dość obfita i bardzo gęsta. Opadła do grubej i trwałej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie większe od średniego. Czuć delikatne szczypanie w język.
Zapach słodowy z subtelnym pieczywem. Wyczuwa się też nieco chmielu.
Smak również słodowy z wyczuwalnym pieczywem i odrobiną drożdży. Odrobina kwasku i sporo ziołowej goryczki, długo zalegającej na podniebieniu. Piwo świetnie zbalansowane. Smaki wzajemnie się uzupełniają. Rzec można, że to klasyka stylu w rewelacyjnym wykonaniu. Uważam, że to wielce udana premiera browaru z Bytowa.
W pełni zasłużone 9 punktów.
Opinia: Sten
20/02/2016
Kod kreskowy: 59056696320101). Warka do 10.07.2019.
Piwo w stylu Pale Lager - pasteryzowane, niefiltrowane. Składniki: woda, słody jęczmienne, chmiele, drożdże. Alkohol - 5,5 % obj.
Piwo klarowne; po przelaniu reszty (20 % butelki) - zmętnione. Barwa złocista. Piana skąpa, biała, drobna, bardzo nietrwała. Opada w momencie nalewania do nikłej obwódki. Nasycenie średnie. Zapach niezbyt mocny, słodowy. W smaku piwo lekkie, ale treściwe. Czuć głównie słód z nutą zbożową. Oprócz niego posmak drożdżowy. Goryczka średnio mocna, dość długo pozostająca na języku i podniebieniu. W sumie piwo po prostu dobre.
7 punktów, bez zbędnych zachwytów.
Opinia: j24
18/02/2019