Buffalo Belgian Stout

Br. Van Den Bossche, Belgia.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, cukier.

Zawartość alkoholu: 9%.

Barwa brunatna, pod światło rubinowe przebłyski. Piana jasno beżowa, po nalaniu bardzo obfita, gęsta i zbita o konsystencji śmietany. Opada dostojnie, tworząc przy tym ładny grzybek. Pozostała do końca. Nasycenie średnie. Zapach suszonych śliwek z odrobiną paloności i koniakowego alkoholu. Smak nawet ciekawy. Całkiem sporo suszonej śliwki przeplecionej z delikatną słodyczą, nieco palonego słodu, pojawiają się też nuty cytrusowe. W tle odrobina kawy i nieco więcej czekolady. Goryczka nieco stonowana, ale wyrazista i długotrwała. Alkoholu w smaku nie czuć, ale daje o sobie znać w trzewiach, przyjemnie rozgrzewając. W sam raz na zimowy wieczór. Piwo warte spróbowania.

9 punktów się należy.

Opinia: Sten
11/01/ 2013

encyklopedia/piwa/buffalo_belgian_stout.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)