Budegac Kasztelan z Bydgoszczy Ale

Warzelnia Piwa Bydgoszcz

Skład: woda, słód jęczmienny, słody specjalne, chmiel, drożdże piwne.

Zawartość alkoholu: 5%, ekstraktu: 12,5%.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Barwa pomarańczowo - miedziana, bardzo mętna.

Piana ciemno kremowa, przy nalewaniu obfita i gruba, opada bardzo szybko, najpierw do opaski wokół ścianki, by po chwili zaginąć.

Nasycenie bardzo mocne.

Zapach w pierwszej chwili skojarzył mi się z przypalonym kablem elektrycznym. Następnie można wyczuć aromaty zbliżone do piw pszenicznych. Jest i coś jakby banan, są goździki i inne przyprawy oraz słód.

W smaku dominuje nad wyraz mocny i intensywny kwas, który w połączeniu z nasyceniem bijącym w nozdrza od wewnątrz, sprawia dość mało przyjemne wrażenia. Ponadto piwko jest jakby trochę metaliczne. Dopiero na koniec dają się wyczuć subtelne wielce nutki owocowo ziołowe i goryczka, nawet przyjemna, ale krótkotrwała. Zakończenie niestety znów kwaśne.

4 punkty.

Opinia: Sten
05/12/2011



Z kronikarskiego obowiązku odnotuję zmianę szkła i etykiety oraz dodanie krawatki. Walory smakowo zapachowe bez zmian - niestety.

Opinia: Sten
27/04/2012

encyklopedia/piwa/budegac_kasztelan_z_bydgoszczy_ale.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)