Browary Nyskie - Ale Nysa!

Receptura opracowana przez Browary Nyskie. Uwarzono w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

American Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słód jęczmienny Pale Ale, słód karmelowy Carapils, słód pszeniczny jasny; chmiele (Equinox, Simcoe, Mosaic, Citra); woda; drożdże Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5° Blg, IBU-45.

Barwa blado - miedziana, lekko mętna.

Piana biała, nieco przybrudzona, średnia i gęsta. Opadła do trwałej, centymetrowej warstewki. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie słabiutkie.

Zapach mało intensywny. Wyczuwa się nieco cytrusów i tropików oraz minimalną żywicę.

W smaku na pierwszym miejscu całkiem spore uderzenie goryczki o cytrusowym charakterze. Jest też odrobina nutek żywicznych. Po złapaniu temperatury pojawia się słód i pieczywo. Jest też grejpfrut. Pod koniec daje o sobie znać karmel, a na finiszu powrót goryczki. Całkiem zgrabne to piwo w odbiorze. Można spróbować.

Mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
03/11/2015

encyklopedia/piwa/browary_nyskie_ale_nysa.txt · ostatnio zmienione: 2020/10/24 09:49 (edycja zewnętrzna)