Browar Stu Mostów - Art+20 Hibiscus Citrus Saison

Browar Stu Mostów, Wrocław w kolaboracji z Dois Corvos, Lizbona, Portugalia.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, hibiskus (1,5%), suszona pomarańcza (0,2%), suszona cytryna (0,1%), chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 12,8% wag. Warka do: 14.03.2019.

Barwa różowa, wpadająca w czerwoną, mglista.

Piana bladoróżowa, średnia o różnej wielkości pęcherzykach. Po kilku łykach zniknęła. Na szkle pozostawiła trzy małe piegi.

Nasycenie duże. Czuć ostre szczypanie w paszczy.

Zapach intensywnie owocowy. Czuć cytrusy, jest i hibiskus oraz lekkie ziółka. Pojawia się też delikatna nutka kwiatowo - landrynkowa.

Smak mocno kwaśny. Hibiskus dominuje, choć i cytrusów też jest całkiem sporo. Wyraźne ziółka, dające bardzo fajną w odbiorze goryczkę. Piwo wytrawne, ale przyjemne w odbiorze.

7,5 punktu. Byłoby więcej, ale połówkę odjąłem za kiepską pianę.

Opinia: Sten
16/11/2018

encyklopedia/piwa/browar_stu_mostow_art_20_hibiscus_citrus_saison.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)