Browar Stu Mostów - ART+13 Bread Pumpkin Ale

Browar Stu Mostów we współpracy z Browarem Pinta.

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne; pieczona dynia (18%); pieczywo pszenne i żytnie; chmiel; drożdże; przyprawy: cynamon, imbir, ziele angielskie, goździki.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 14,5% wag. Warka do: 08.05.2018.

Barwa bursztynowa, mglista.

Piana bladokremowa i minimalna. Już w trakcie nalewania zaczęła się rwać. Po krótkiej chwili zredukowała się do pierścienia, który pod koniec konsumpcji zniknął. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach intensywnie przyprawowy z dominacją cynamonu i imbiru. Nieco słodu i pieczywa.

Smak również zdominowany przez cynamon. Imbir trochę gryzie w przełyku, a i goździków też jest sporo. Wyraźna pieczywo i mdława w odbiorze dynia. Nuty słodowe ledwie się przebijają. Goryczka z tych mniejszych i krótkotrwała. Coby nie mówić piwo to przypomina mi w odbiorze świąteczny piernik. Przypraw jest zdecydowanie za dużo. Piwo dla fanów zarówno dyni, jak i mocnych przypraw. Mi niespecjalnie podeszło.

Dlatego też dam tylko 5 punktów.

Opinia: Sten
27/11/2017

encyklopedia/piwa/browar_stu_mostow_art_13_bread_pumpkin_ale.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)