Browar Stu Mostów, Wrocław.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: wędzony czereśnią, monachijski, melanoidynowy, karmelowy 100-300 EBC, pilzneński, karmelowy 40-60 EBC; przecier wiśniowy (7,1%); słód pszeniczny; słód pszeniczny czekoladowy; chmiel; drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 18,5% wag. Warka do: 22.02.2018.
Barwa rubinowo - wiśniowa, mętna.
Piana różowa, przybrudzona i średnia o sporych pęcherzykach. Stosunkowo szybko opadła do porwanej kołderki, następnie do opaski. Symbolicznie oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie z tych zdecydowanie mniejszych.
Zapach wędzonki i wiśni przemieszanej z karmelem. Zdaje się, że nieco goździka się pojawia.
Smak kwaskowy z wyraźną wiśnią, delikatna bardzo wędzonka, nieco karmelu i słodu z niewielkim pieczywem. Goryczka niewielka, delikatnie ziołowa. Piwo dla koneserów. Szczerze powiem, że jak na podwójnego koziołka, to zdecydowanie brak mu koziołkowej wyrazistości. Trochę to piwo mdłe, mimo wiśniowego kwasku.
6 punktów.
Opinia: Sten
22/03/2017