Browar na Jurze - Stacja Jabłko-Mięta

Browar na Jurze, Zawiercie.

Piwo pasteryzowane dolnej fermentacji.

Skład: woda źródlana; słód jęczmienny; koncentrat jabłkowy 5.5%; chmiel aromatyczny Lubelski; chmiel goryczkowy Marynka; kwasek cytrynowy; olejek mięty pieprzowej; drożdże W 34/70. Warka do: 07.01.2018.

Zawartość alkoholu: 3% obj.

Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna.

Piana biała, cieniutka o drobnych oczkach. Opadła do porwanej opaski. Niewielką koronką osiadła na szkle.

Nasycenie bez mała spore.

Zapach jabłka i mięty i w zasadzie nic więcej.

Smak bardzo słodki, jabłkowy. Niewielka mięta subtelnie gryząca w przełyku. Odrobina słodu i śladowa wręcz goryczka. Na podniebieniu pozostaje słodycz. Na mój gust ów napój ma niewiele wspólnego z piwem. Ot trochę sfermentowany sok.

3 punkty.

Opinia: Sten
31/08/2017

encyklopedia/piwa/browar_na_jurze_stacja_jablko_mieta.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)