Browar na Jurze - Kwas Pruski

Rzemieślniczy Browar Jana (Browar na Jurze), Zawiercie.

Berliner Weisse.

Skład: woda źródlana; słody: pszeniczny, pilzneński; chmiele: Marynka, Hallertauer Tradition, Amarillo, Citra; drożdże US-05; bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus delbrueckii.

Zawartość alkoholu: 3,7% obj.

Barwa ciemnosłomkowa, zamglona.

Piana biała, średnia. Opadła do cienkiego i trwałego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie całkiem spore.

Zapach cytrusowy z nutkami zbożowymi i maślanki.

Smak intensywnie kwaskowy z wyraźną cytryną. Trochę słodu i spora dawka maślanki. Goryczka na granicy wyczuwalności. Gdybym nie wiedział, że piję piwo, pewnie powiedziałbym, że to sok wyciśnięty z limonek z dodatkiem kwaśnego mleka. Piwo niesamowicie orzeźwiające, choć nie do końca w moim stylu, ale wiedzie prym wśród przetestowanych przeze mnie wcześniej „kwasów”.

Subiektywne 7 punktów.

Opinia: Sten
29/08/2016

encyklopedia/piwa/browar_na_jurze_kwas_pruski.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)