Browar na Jurze, Zawiercie.
„Piwo warzone tradycyjną metodą, długo dojrzewające w niskiej temperaturze. Mocne, słodko - gorzkie, chmielone polskim chmielem w trzech etapach.”
Piwo pasteryzowane.
Skład: woda źródlana, słód jęczmienny,, chmiel goryczkowy i aromatyczny, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 13,1° Plato.
Barwa złocista, subtelnie mętnawa.
Piana biała, cienka. Niecały centymetr na starcie. W połowie kufla pozostała po niej tylko opaska. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie dość spore.
Zapach intensywnie chmielowy. W tle nieco słodu z chlebowym aromatem.
Smak również chmielowy. Goryczka zdecydowana i intensywna. Po chwili pojawia się słód z wyraźnym pieczywem. Deklarowanej przez producenta słodyczy szczęśliwie śladowa ilość. Finisz to długotrwała goryczka z lekkim metalowym posmaczkiem. Alkoholu się nie wyczuwa. Piwo nie powala, ale można wypić.
6 punktów.
Opinia: Sten
12/12/2014