Browar na Jurze - Jurajskie Mocne

Browar na Jurze, Zawiercie.

„Piwo warzone tradycyjną metodą, długo dojrzewające w niskiej temperaturze. Mocne, słodko - gorzkie, chmielone polskim chmielem w trzech etapach.”

Piwo pasteryzowane.

Skład: woda źródlana, słód jęczmienny,, chmiel goryczkowy i aromatyczny, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 13,1° Plato.

Barwa złocista, subtelnie mętnawa.

Piana biała, cienka. Niecały centymetr na starcie. W połowie kufla pozostała po niej tylko opaska. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach intensywnie chmielowy. W tle nieco słodu z chlebowym aromatem.

Smak również chmielowy. Goryczka zdecydowana i intensywna. Po chwili pojawia się słód z wyraźnym pieczywem. Deklarowanej przez producenta słodyczy szczęśliwie śladowa ilość. Finisz to długotrwała goryczka z lekkim metalowym posmaczkiem. Alkoholu się nie wyczuwa. Piwo nie powala, ale można wypić.

6 punktów.

Opinia: Sten
12/12/2014

encyklopedia/piwa/browar_na_jurze_jurajskie_mocne.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)