Browar na Jurze, Zawiercie.
Piwo warzone metodą dolnej fermentacji, długo dojrzewające w niskiej temperaturze. Piwo pasteryzowane.
Skład: woda źródlana, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 11,5% wag.
Barwa złocista, mętnawa.
Piana biała, mizerna i krótkotrwała. Bardzo szybko zredukowała się do opaski. Ze szkłem czemuś nie chciała współpracować.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z wyraźnym pieczywem. Pojawia się też nieco chmielu. Smak słodowy z nutką chlebową. Następnie odrobina owocowego kwasku. Goryczka dość intensywna, choć z metalicznym posmaczkiem. Nic specjalnego, nie mniej jednak weszło.
5 punktów.
Opinia: Sten
14/12/2014
Kod kreskowy: 59053310256761).
Najlepiej spożyć przed: 01.12.2018.
Parametry prawie bez zmian. Chmiele: aromatyczny i goryczkowy. Alkohol - 4,7 % obj.
Piwo klarowne. Barwa słomkowa. Piana średnio obfita, biała, o bąbelkach przeciętnej granulacji, niezbyt trwała. Opada w kilka minut do warstewki, następnie symbolicznej obwódki; nieco oblepia szkło. Nasycenie średnie. Zapach słaby. Czuć słód i DMS. W smaku piwo lekkie i trochę wodniste. Dominuje słód z nutą chlebową. Oprócz niego czuć kwasek. W miarę kolejnych łyków piwo staje się coraz mniej treściwe. Goryczka zaznaczona, choć trochę przytępiona. W sumie piwo na poziomie koncerniaka minus.
4,5 punktu.
Opinia: j24
25/08/2018