Browar na Jurze - Jurajskie Amerykańska Pszenica

Browar na Jurze, Zawiercie.

„Co powiesz na jasne, mocno wysycone piwo o lekkim zbożowym aromacie, będącym podstawą dla kolejnych akordów kompozycji: czerwonego pieprzu oraz chmielu z USA o owocowym charakterze? W naszym piwie wszystkie nuty smakowe nieśpiesznie układają się w harmonijną całość, dając ci ostatecznie uczucie wyjątkowego orzeźwienia. Poszukiwanie skarbu nigdy nie było tak intrygujące.”

Skład: woda źródlana, słód pilzneński, słód pszeniczny, pszenica, owies, chmiel: Saaz, Styrian Golding, Citra, Amarilo; różowy pieprz, drożdże górnej fermentacji S33.

Zawartość alkoholu: 4% obj., IBU- ok. 15.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnia. Moim zdaniem ciut za słaba, jak na pszenicę. Półcentymetrowa warstewka utrzymała się do końca. Ładnie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach cytrusowy z odrobiną żywicy. W tle odrobina świeżo mielonego pieprzu.

Smak również intensywnie cytrusowy z przyjemnym kwaskiem i fajną goryczką z charakterystycznym posmaczkiem amerykańskich chmieli. Pieprz wyraźny, zarówno w paszczy, jak i na ustach. Po lekkim nabraniu temperatury dają o sobie również znać posmaczki pszeniczne, czyli wielce subtelny banan. Na podniebieniu pozostaje mieszanka kwasku, goryczki i pieprzu. Piwko warte spróbowania, gorąco polecam.

9 punktów.

Opinia: Sten
15/08/2014

encyklopedia/piwa/browar_na_jurze_jurajskie_amerykanska_pszenica.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)