Browanza - White Hat

Browar Browanza. Kod kreskowy: 59066605680871). Wyprodukowane w Szczyrzyckim Browarze Restauracyjnym „Marysia”.

Typ: White IPA. Hybryda piwa pszenicznego w stylu belgijskim oraz AIPA. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Najlepiej spożyć przed: 31-10-2017.

Skład: woda, słód jęczmienny Pale Ale, słód pszeniczny.
Dodatki: płatki pszenne, płatki ryżowe, chmiele: Amarillo, Citra, Pacyfica, Jarrylo. Drożdże US-05.

Alk. 6,6 % obj. 16° BLG.

Kolor: słomkowy. Zamglone. Piana drobna, biała, obfita. Pozostaje w formie znacznego kożuszka, pozostawiając nieregularne ślady na szkle.

Nasycenie Średnie.

Zapach: delikatny, słodowo-owocowy, silniejszy w szklance.

Smak: wyraźna goryczka z akcentem cytrusów i ziół. Zalega długo. Goryczkę wzmacniają akcenty korzenne. Trochę chyba za nachalnie. Na końcu wyczuwalna niewielka słodycz, najpierw przyjemna ale potem trochę jakby mdła. W sumie ciekawe przeżycie, choć dla mnie wszystkie mieszańce budzą wątpliwości. Tutaj jednak bardziej AIPA. Na dnie butelki odrobina osadu drożdżowego, tak jak powinno być.

Niewątpliwie 7 punktów się należy. Tym bardziej, że niepasteryzowane.

Opinia: Naj
09/09/2017

1)
Browar Kontraktowy Browanza Mateusz Wachowicz, ul. Grodzka 42/1, 31-044 Kraków.
encyklopedia/piwa/browanza_white_hat.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)