Brouwerij De Halve Maan, Belgia.
Dzikie piwo górnej fermentacji, refermentowane w butelce. Trippel.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże Brettanomyces, cukier kandyzowany.
Zawartość alkoholu: 9 % obj. Warka do: 16.02.2022.
Barwa złocisto - bursztynowa, mglista z pływającymi kłaczkami. Na dnie butelki pozostał spory drożdżowy osad.
Piana ciemnokremowa, bardzo obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Do końca utrzymała kilkucentymetrowa czapa. Na szkle pozostawiła kilka plamek.
Nasycenie umiarkowanie spore.
Zapach owocowy z niewielką stajnią. W tle trochę słodu i odrobina alkoholu.
W smaku dominuje owocowa słodycz z wyraźną brzoskwinią i jakby poziomką. Całkiem spora nutka stajenna oraz trochę słodu i drożdży. Goryczka na średnim poziomie z nieco gryzącymi podniebienie przyprawami. Wyczuwa się też sporo alkoholu. Piwo dla koneserów dzikich drożdży i końskich posmaczków. Jak dla mnie jest dobre i nieźle zbalansowane.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
03/11/2017