Brokreacja - The Lumberjack

Wyprodukowano w Browarze restauracja regionalna Marysia w Szczyrzycu dla Brokreacja, Kraków.

Rye American Stout. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, żytni, Chocolate Rye, Chocolate Wheat, Carafa Special Typ II; chmiele: Tomahawk, Citra, Simcoe; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 6,7% obj., ekstraktu: 16°, IBU-70.

Barwa bez mała czarna. Pod światło widać brunatne przebłyski.

Piana ciemnobeżowa, cienka, choć w miarę gęsta. Opadła do do minimalnego kożuszka zaznaczając na szkle każdy wypity łyk.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach lekko palony z wyczuwalną kawą i gorzką czekoladą. W tle cytrusy i przesiąknięte żywicą iglaki.

Smak wytrawny. Początek lekko cytrusowy z małym kwaskiem. Następnie spora dawka gorzkiej czekolady z kawową nutką. Przez chwilę daje o sobie znać razowe pieczywo. Na finiszu uderzenie goryczki, gdzie wyczuwa się i grejpfruta i żywicę. Nad wyraz dobre piwo. Wielce mi podeszło.

9 punktów.

Opinia: Sten
23/07/2015



Wyprodukowano na zlecenie Brokreacja Sp. z O.O. w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”, Szczyrzyc. Kod kreskowy: 59056697830261).

Parametry prawie bez zmian. Tym razem piwo pasteryzowane.

Klarowności piwa nie sposób ocenić. Barwa czarna, pod światło widać nikłe rubinowe przebłyski. Piana ciemno beżowa, niska, drobna lecz dość trwała. Opada powoli do cienkiej warstewki, obecnej aż do końca spożywania; mocno oblepia szkło. Nasycenie średnie. Zapach niezbyt mocny, ale ciekawy, złożony i przyjemny. Czuć słód, karmel, kawę, cytrusy, iglaki, czekoladę. W smaku piwo treściwe. W pierwszym łyku dominuje palony słód z kawą i gorzką czekoladą. Zaraz potem czuć cytrusy, posmak razowego chleba oraz iglaków. Goryczka mocna, ale taka żywiczno - grejpfrutowa, długo ciesząca zmysł smaku. Generalnie piwo nie każdemu podpasuje, ale jest ciekawe, solidnie uwarzone i skomponowane.

Ode mnie 9 punktów.

Opinia: j24
02/10/2016

1)
Brokreacja Sp z o.o., ul. Św. Filipa 23/4, 31-150 Kraków, Polska.
encyklopedia/piwa/brokreacja_the_lumberjack.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)