Uwarzono na zlecenie Brokreacja Sp. z o.o. w Browarze Restauracja Regionalna „Marysia”, Szczyrzyc.
Barley Wine Barrel Aged, leżakowane w beczkach po polskim czerwonym winie. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, Crystal Malt 60L; chmiele: Magnum, Amrillo; drożdże.
Zawartość alkoholu: 10% obj., ekstraktu: 24% wag., IBU-50. Warka do: 11.10.2018.
Barwa brunatna, mętnawa.
Piana jasnobeżowa na dwa palce o drobnych pęcherzykach. Opadła do półcentymetrowej warstewki. Koronkowo osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach lekko miodowy wymieszany z alkoholem, niczym miód pitny. Ciastka, suszone owoce ze śliwką i rodzynką i jakby trochę wanilii oraz nutka taninowa. Wszystko to jakieś tak nie do końca ułożone.
W smaku na początku suszone owoce z delikatnym muśnięciem słodyczy, choć i minimalny kwasek też się pojawia. Przywodzi mi to na myśl miodowego czwórniaka. Niewiele słodu z odrobiną karmelu. Dębowe taniny wielce umiarkowane., podobnie, jak i goryczka, której na prawdę jest niewiele. Alkohol w zasadzie nieźle ukryty, acz dość intensywnie rozgrzewa wnętrzności. Piwo dobre i do wypicia.
Subiektywne 7 punktów.
Opinia: Sten
04/03/2018