Brokreacja - Espressoning

Wyprodukowano na zlecenie Brokreacja w Browar Restauracja „Marysia” Szczyrzyc.

Stout. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski, Caraaroma, czekoladowy, Carafa Special Typ II; chmiel Citra; dodatki: laktoza, kawa Etiopia Yirgacheffe, chinina (kora), zest z cytryny; drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 14% wag., IBU-35. Warka do: 19.08.2019.

Barwa bez mała czarna z nikłymi rubinowymi przebłyskami przy dnie szklanki.

Piana beżowa, średnia o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka plamek.

Nasycenie z tych mniejszych.

Intensywny zapach świeżo zmielonej kawy. Delikatna palonka i odrobina czekolady i laktozy, subtelne cytrusy i śladowa żywica.

Smak słodkawy. Mleczna czekolada i laktoza. Przechodzi w kawę i palonkę. Małe co nieco cytrusowego kwasku i słód. Goryczka średnia, kawowa. Chinina na granicy autosugestii. Pod koniec konsumpcji wraca słodycz, przełamana kawą. Dość ciekawy ten stout, nieco różni się od klasyków stylu, ale w sumie jest bardzo dobry i ma potencjał.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
27/01/2019

encyklopedia/piwa/brokreacja_espressoning.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)