Brodacz - Pizzaiolo

Uwarzono w Browar Kościerzyna przez Browar Brodacz w kooperacji Mąka i Kawa.

American IPA - Basil & Lemongrass Light Ale. Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, Pale Ale, Carapils; chmiel Iunga; dodatki: bazylia (3,2%), trawa cytrynowa (1,6%); drożdże S-33.

Zawartość alkoholu: 4% obj., ekstraktu: 11% wag. Warka do: ?.10.2018

Barwa złocista, leciutko zamglona.

Piana biała, średnia o średnich i grubych pęcherzykach. Zredukowała się ze słyszalnym sykiem do porwanej opaski. Szkło oblepiła symbolicznie.

Nasycenie średnie.

Zapach trawy cytrynowej i bazylii. W tle słód i kwiaty.

Smak to mieszanka kwasku i ziołowej goryczki. Cytrusy wyraźne, fajna baza słodowa i równie ciekawa goryczka przełamana bazylią. Piwo bardzo przyjemne i lekkie w odbiorze i jak na parametry pijalne. Warto spróbować w letnie upały.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
03/07/2018

encyklopedia/piwa/brodacz_pizzaiolo.txt · ostatnio zmienione: 2018/07/03 21:45 (edycja zewnętrzna)