Wyprodukowano na zlecenie Browaru Brodacz przez Stary Browar Kościerzyna.
60-minute IPA. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda, słody - Pale Ale, wiedeński, karmelowe; chmiele - Chinook, Cascade, Simcoe; drożdże: US-05.
Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 14° Blg, IBU-60.
Barwa miedziana, mętna.
Piana biała, cienka. Zredukowała się do porwanego kożuszka. Słabiutko oblepiła szkło.
Nasycenie niewielkie.
Zapach przypalonego karmelu zmieszanego z intensywnym słodem z dużą dawką pieczywa. W odbiorze kojarzący się z pumperniklem. W tle małe co nieco żywicy.
W smaku generalnie od początku do końca prym wiedzie mocna i ściągająca goryczka. Próbuje się przez nią przebić ostry, palony karmel oraz, podobnie jak i w aromacie słód z intensywnym pieczywem. Przez chwilę jest też nutka żywiczna. Jakoś nie do końca mi to piwo przypomina AIPA. Niemniej jednak wypić i owszem można.
6 punktów.
Opinia: Sten
18/11/2015