Brodacz - 60

Wyprodukowano na zlecenie Browaru Brodacz przez Stary Browar Kościerzyna.

60-minute IPA. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda, słody - Pale Ale, wiedeński, karmelowe; chmiele - Chinook, Cascade, Simcoe; drożdże: US-05.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 14° Blg, IBU-60.

Barwa miedziana, mętna.

Piana biała, cienka. Zredukowała się do porwanego kożuszka. Słabiutko oblepiła szkło.

Nasycenie niewielkie.

Zapach przypalonego karmelu zmieszanego z intensywnym słodem z dużą dawką pieczywa. W odbiorze kojarzący się z pumperniklem. W tle małe co nieco żywicy.

W smaku generalnie od początku do końca prym wiedzie mocna i ściągająca goryczka. Próbuje się przez nią przebić ostry, palony karmel oraz, podobnie jak i w aromacie słód z intensywnym pieczywem. Przez chwilę jest też nutka żywiczna. Jakoś nie do końca mi to piwo przypomina AIPA. Niemniej jednak wypić i owszem można.

6 punktów.

Opinia: Sten
18/11/2015

encyklopedia/piwa/brodacz_60.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)