Borsodi - Borostyan

Browar Borsodi - Węgry

Skład: woda, słód jęczmienny, grys kukurydziany, karmel, chmiel, E2241)

Zawartość alkoholu: 5,2%

Barwa ciemno bursztynowa. Piana biała, obfita, pięknie osiada na ściance kufla. Ładny grzybek pianowy utrzymuje się do ostatniego łyku.

Bardzo ciekawy zapach. Chmielowo, słodowo, karmelowy, plus jakieś nutki owocowe.

Nasycenie średnio mocne.

W smaku przeważa przyjemna goryczka i co ciekawe w ogóle nie czuć karmelu. Do tego jest to piwo nad wyraz wytrawne.

Jestem pod wrażeniem.

10 punktów

Opinia: Sten
07/09/2010

1)
Disiarczyn potasu (pirosiarczyn potasu) – nieorganiczny związek chemiczny z grupy disiarczynów, sól niewystępującego w stanie wolnym kwasu disiarkawego (pirosiarkawego) i potasu. Stosowany jest jako konserwant w piwowarstwie, winiarstwie i przemyśle owocowo-warzywnym. Znajduje zastosowanie również przy bieleniu słomy, w kąpielach fotograficznych i w farbiarstwie.
encyklopedia/piwa/borsodi_borostyan.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)