Borsodi

Browar Borsodi Węgry, produkowane na rynek rumuński.

Skład: woda, słód jęczmienny, kukurydza, chmiel, przeciwutleniacz.

Zawartość alkoholu: 4,6%, ekstraktu: 10,2%.

Barwa słomkowa.

Piana biała, cienka, opada do porwanej warstwy, ale ta się utrzymuje dość długo.

Nasycenie dość mocne.

Zapach słodowy z odrobiną chmielu i kukurydzy.

W smaku dominuje całkiem przyjemna dla podniebienia goryczka, do tego małe co nieco słodu. Kukurydza nad wyraz subtelnie też daje znać o sobie. Powiem, że mimo na małą zawartość ekstraktu, to całkiem niczego sobie piwko.

Mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
28/08/2011



Zmieniona grafika. Drewniany ceberek zastąpiony koniem.

Alkohol 4,5 %. Skład: słód, mączka kukurydziana, chmiel. Piwo barwy jasnej, słomkowej.

Piana na początku bardzo obfita, z dużymi oczkami. Po ok. 20 sekundach zmniejszyła sie do korony oblepiającej ścianki szklanki. Zapachu kukurydzy się nie „dopatrzyłem” ale od samego początku wyczuwalna jest bardzo przyjemna goryczka i to nie taka nachalnie gorzka ale solidna aczkolwiek delikatna, może być to zasługa owej kukurydzy. Kukurydziana słodkość wyczuwalna w oddali i nie psująca goryczki.

Według mojej oceny, zakładając, że Węgry słyną z innych alkoholi, 7 punktów z dobrym plusem.

Opinia: filipesku
10/01/2017

encyklopedia/piwa/borsodi.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)