Browary Regionalne Jakubiak, Browar Bojanowo.
Piwo jasne pełne, pasteryzowane, filtrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 11,0% wag. Warka do: 07.12.2017.
Barwa złocista o nieco ciemnym odcieniu, klarowna.
Piana jasnokremowa, średnia z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do trwałej, acz cienkiej kołderki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie średnie.
Intensywny zapach brzeczki słodowej z wyczuwalnym pieczywem, Zdaje się, że wyczuwam też odrobinę chmielu, ale tak bez przekonania.
Smak słodowy z pieczywem i drożdżami. Nieco odsłodowej, wręcz brzeczkowej słodyczy i niewielki kwasek. Goryczka dość spora, ziołowo - tytoniowa, nieco zalegająca, ale w sumie całkiem przyjemna. Szału nie ma, ale wypić i owszem można.
6,5 punktu.
Opinia: Sten
03/08/2017
Kod kreskowy: 59082541541571). Zmieniona nieco szata graficzna.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj. Warka do: 10.07.2020.
Wszystkie doznania, wizualne, aromatyczne i smakowe bez zmian. Ocena końcowa również.
Opinia: Sten
17/03/2020
Jako producent podany jest Browar Bojanowo. Kod kreskowy i grafika - jak w recenzji z 17/03/2020.
Składniki i zawartość alkoholu - bez zmian. Ekstrakt - 11,0 % wag. Słodowość - 4 / 10 kłosków. Goryczka - 3 / 10 szyszeczek. Warka do 17.01.2022 r.
Piwo klarowne. Barwa ciemno złocista.
Piana dość obfita, biała, drobna, niezbyt trwała. Opada w kilka minut do centymetrowej warstewki; ładnie i bogato oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach przeciętnie intensywny. Czuć świeży słód z nutą chlebową.
W smaku piwo treściwe. Dominuje słód z nutą chlebową, ale bez wyraźnej słodyczy; zapewne to od brzeczki. Oprócz niego czuć drożdże i nieco kwasku. Goryczka dość mocna, faktycznie taka ziołowo - tytoniowa, dość długo zalegająca na języku i podniebieniu. W sumie piwo dobre, choć jakby niedopracowane.
6 punktów.
Opinia: j24
17/08/2021