Birbant - Sensei

Uwarzono w Browarze Zarzecze przez Birbant s.c.

Sorachi White IPA. Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny Pale Ale, słód pszeniczny. Chmiele: Tomahawk, Centennial, Sorachi Ace, Chinook; drożdże US-05; skórki pomarańczy, kolendra.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 15,5% wag. Warka do: 28.12.2017.

Barwa bursztynowa, klarowna.

Piana jasnokremowa, średnia o drobnych oczkach. Opadła do cieniutkiej, rwącej się kołderki. Nierównomiernie oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie średnie.

Zapach nieco zaskakujący. Wyraźny świeży ogórek, a dalej to już klasycznie. Cytrusy i tropiki, nutka kokosowa i odrobina słodu.

W smaku sporo pomarańczy, trochę kokosa i owoców tropikalnych. Podobnie, jaki w aromacie, wyczuwa się ogórek. Natomiast kolendry nie odnotowałem. Niczego sobie dawka słodu i przyjemna w odbiorze ziołowa goryczka.

Nad wyraz rewelacyjne i orzeźwiające piwo. Polecam.

9 punktów.

Opinia: Sten
23/04/2017



Sorachi White AIPA.

Uwarzone dla BIRBANT w Browarze Zarzecze - Łęgowa 1, 35-326 Pietrzykowice. Kod kreskowy: 59032406200981).

Najlepiej spożyć przed 22-05-2019.

Opis jak u Stena. Inna warka. I nieco różne odczucia.

Różnice:

  • - zapach ze szklanki trochę dziwny. Doszukałem się dębowej, starej beczki;
  • - kolor bardzo jasny, ale bursztyn;
  • - piana dotrwała do końca w całkiem sporej warstwie;
  • - goryczka silna, z kolendrą, trochę piekąca. Owoce - poza skórką pomarańczową - raczej symboliczne.

8 punktów.

Opinia: Naj
07/03/2019

1)
BIRBANT S.C. KRZYSZTOF KULA, JAROSŁAW SOSNOWSKI, ul. Tadeusza Zawadzkiego „Zośki” 21/10, 65-530 Zielona Góra.
encyklopedia/piwa/birbant_sensei.txt · ostatnio zmienione: 2019/03/08 06:43 (edycja zewnętrzna)