Birbant - Saison Curry Wurst

Uwarzono w Browarze Zarzecze przez Birbant S.C.

Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: wędzony, pilzneński; chmiel Chinook; dodatki: cukier, kardamon, kolendra, pieprz czarny; drożdże WLP 565.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 14° Blg, IBU-33.

Barwa złocista z lekka mętna.

Piana biała, średnia. Stosunkowo szybko zredukowała się do porwanej warstewki.

Nasycenie średnie.

Zapach intensywnie wędzony, faktycznie kojarzący się z kiełbasą. Do tego nieco ziółek oraz subtelna nutka słodowa.

W smaku również sporo wędzonki, lekki owocowy kwasek, wyraźny słód i niczego sobie dawka pieprzu, który pojawia się w chwilę po przełknięciu, choć kubki smakowe również drażni. Kolendry jak na lekarstwo, szczęśliwie kardamonu nie odnotowałem. Goryczka umiarkowana, bardziej ziołowa, niż chmielowa. Ciekawe piwo. Polecam miłośnikom piwnych wędzonek.

Subiektywne 8 punktów.

Opinia: Sten
09/11/2015

encyklopedia/piwa/birbant_saison_curry_wurst.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)