Uwarzono w Browarze Zarzecze przez Birbant S.C.
„Piwo
niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: słód jęczmienny: Pale Ale, słód pszeniczny, owies; chmiele: Cascade, Citra, Zeus; drożdże: S-33; dodatki: kolendra, zest z pomarańczy, cytryny i limonki, kwiat rumianku.
Zawartość alkoholu 7,06%
Double Foot Job to kolejne piwo z serii „Birbant i Przyjaciele”, drugie uwarzone w kolaboracji z poznańskim pubem „Piwna Stopa”, według wspólnego pomysłu i receptury.”
Smak: Mocne cytrusy, ździebko sztuczne. Goryczka odczuwalna szybko i długo. Powściągliwa, ale znaczna. Kwasek jakby za znaczny, trochę lemoniadowy. Orzeźwiające. Alkohol wyczuwalny i oddziaływający, ale krótko. Piwo obiektywnie niezłe, ale nie takie jak lubię.
6 punktów.
Opinia: Naj
02/12/2016
Dodam, że styl to: Double Wit IPA.
Skład i parametry bez zmian.
Barwa pomarańczowo - miedziana, mętna. Piana biała, średnia. Opadła do nierównej, cienkiej warstewki. Koronkowo oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach owocowy z dominacją cytrusów. Tropików zresztą też jest sporo. Wyczuwa się też trochę żywicy i kolendry.
Smak jak dla mnie za słodki. Szczęśliwie tłumiony jest nieco cytrusami z wyraźnymi pomarańczami i grejpfrutami. Kolendra lekko zaznaczona, natomiast rumianku nie wyczułem. Goryczka na średnim poziomie, ziołowa. Daje też o sobie znać alkohol, szczęśliwie w ilościach umiarkowanych. Nie do końca mi to piwo podeszło, szczególnie przez nadmiar słodyczy i za mały kwasek.
6 punktów.
Opinia: Sten
06/12/2016