Birbant - Double Foot Job

Uwarzono w Browarze Zarzecze przez Birbant S.C.

„Piwo
niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: słód jęczmienny: Pale Ale, słód pszeniczny, owies; chmiele: Cascade, Citra, Zeus; drożdże: S-33; dodatki: kolendra, zest z pomarańczy, cytryny i limonki, kwiat rumianku.

Zawartość alkoholu 7,06%

Double Foot Job to kolejne piwo z serii „Birbant i Przyjaciele”, drugie uwarzone w kolaboracji z poznańskim pubem „Piwna Stopa”, według wspólnego pomysłu i receptury.”

Smak: Mocne cytrusy, ździebko sztuczne. Goryczka odczuwalna szybko i długo. Powściągliwa, ale znaczna. Kwasek jakby za znaczny, trochę lemoniadowy. Orzeźwiające. Alkohol wyczuwalny i oddziaływający, ale krótko. Piwo obiektywnie niezłe, ale nie takie jak lubię.

6 punktów.

Opinia: Naj
02/12/2016































































Dodam, że styl to: Double Wit IPA.

Skład i parametry bez zmian.

Barwa pomarańczowo - miedziana, mętna. Piana biała, średnia. Opadła do nierównej, cienkiej warstewki. Koronkowo oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie średnie.

Zapach owocowy z dominacją cytrusów. Tropików zresztą też jest sporo. Wyczuwa się też trochę żywicy i kolendry.

Smak jak dla mnie za słodki. Szczęśliwie tłumiony jest nieco cytrusami z wyraźnymi pomarańczami i grejpfrutami. Kolendra lekko zaznaczona, natomiast rumianku nie wyczułem. Goryczka na średnim poziomie, ziołowa. Daje też o sobie znać alkohol, szczęśliwie w ilościach umiarkowanych. Nie do końca mi to piwo podeszło, szczególnie przez nadmiar słodyczy i za mały kwasek.

6 punktów.

Opinia: Sten
06/12/2016

encyklopedia/piwa/birbant_double_foot_job.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)