PT. Multi Bintang, Indonezja.
Skład: woda, słód, sacharoza, jęczmień, selekcjonowany chmiel.
Zawartość alkoholu: +/- 4,7% obj.
Barwa ciemnosłomkowa, klarowna.
Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła do porwanego kożuszka. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie spore. Czuć szczypanie w język.
Zapach delikatnie słodowy z całkiem sporym chmielem. W tle nutki kwiatowe.
Smak lekko kwaskowy, choć po złapaniu przez piwo temperatury, staje się bardziej intensywny. Wyczuwa się też owoce z lekka przełamane kwiatowym posmaczkiem. Słód delikatny jak na pilsa, ale wyczuwalny. Goryczka średnia z wyczuwalnymi ziółkami i niestety dają o sobie w niej znać również nutki chemiczne. W zasadzie to jedyny poważniejszy minus tego piwa. Piwo bez wątpienia orzeźwiające i lepsze od klasycznego międzynarodowego lagera. Zapewne w klimatach indonezyjskich byłoby rewelacyjne. W naszych listopadowych realiach jest tylko dobre.
Zatem 7 punktów.
Opinia: Sten
03/11/2016