Bintang Pilsener

PT. Multi Bintang, Indonezja.

Skład: woda, słód, sacharoza, jęczmień, selekcjonowany chmiel.

Zawartość alkoholu: +/- 4,7% obj.

Barwa ciemnosłomkowa, klarowna.

Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła do porwanego kożuszka. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie spore. Czuć szczypanie w język.

Zapach delikatnie słodowy z całkiem sporym chmielem. W tle nutki kwiatowe.

Smak lekko kwaskowy, choć po złapaniu przez piwo temperatury, staje się bardziej intensywny. Wyczuwa się też owoce z lekka przełamane kwiatowym posmaczkiem. Słód delikatny jak na pilsa, ale wyczuwalny. Goryczka średnia z wyczuwalnymi ziółkami i niestety dają o sobie w niej znać również nutki chemiczne. W zasadzie to jedyny poważniejszy minus tego piwa. Piwo bez wątpienia orzeźwiające i lepsze od klasycznego międzynarodowego lagera. Zapewne w klimatach indonezyjskich byłoby rewelacyjne. W naszych listopadowych realiach jest tylko dobre.

Zatem 7 punktów.

Opinia: Sten
03/11/2016

encyklopedia/piwa/bintang_pilsener.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)