Bernard s čistou hlavou Švestka

Pivovar Bernard (Rodzinny Browar Bernard, Humpolec, Czechy).

Skład: woda pitna, słody jęczmienne, chmiel żatecki, 35% soku śliwkowego, aromat śliwkowy, substancja słodząca Acesulfan K, konserwant E202.

Zawartość alkoholu: 0,5%.

Barwa brązowa, mocno mętna.

Piana jasno beżowa, średnio obfita, opada do porwanego kożuszka.

Nasycenie średnio mocne.

Zapach śliwkowy, w tle nieco paloności i jeszcze mniej chmielu.

Smak śliwkowy, nawet przyjemny. Do tego nieco kwasku i delikatnej słodyczy (na szczęście nie czuć substancji słodzącej). Goryczka słabiutka, acz wyczuwalna. Można spróbować.

6 punktów.

Opinia: Sten
13/08/2012



Rodinny Pivovar Bernard a.s. Humpolec, Czechy.

Piwo bezalkoholowe, półciemne ze śliwką.

Skład: woda pitna, słody jęczmienne, chmiel, śliwka 35%, aromat śliwkowy, słodzik, konserwant E-2021).

Zawartość alkoholu max: 0,5% obj. Warka do: 22.02.2018.

Barwa mocnej herbaty, klarowna.

Piana kremowa, wpadająca w delikatnie różową, średnio - obfita i nad wyraz gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła ospale do grubego kożucha zwieńczonego sporą czapą. Obficie oblepiła szkło, zaznaczając na nim każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Intensywny zapach śliwki z odrobiną słodu i chmielu. Wyczuwa się też kukurydzę.

Smak śliwkowy z przyjemnym kwaskiem. Delikatny, acz wyczuwalny słód i jakby mączka kukurydziana. Goryczka niewielka. Wspaniale orzeźwiające piwo, w sam raz dla kierowców, oczywiście w umiarkowanych ilościach.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
05/01/2018

1)
Sorbinian potasu – organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu sorbinowego. Jego zakres stosowania i właściwości są prawie takie same, jak dla kwasu sorbowego. Jest używany jako środek konserwujący do żywności, zwłaszcza pieczywa, serów i serników (oraz innych ciast i wypieków), wina, napojów gazowanych oraz czekolady.
encyklopedia/piwa/bernard_s_cistou_hlavou_svestka.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)