Bėganti Kopa

Uwarzono dla Raudonu Plytu w UAB Svyturys, Litwa.

Piwo typu Witbier.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, skórka pomarańczowa, nasiona kolendry, kardamon, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 11,0% Plato, EBC-9, IBU-12.

Barwa cytrynowa, mętna.

Piana śnieżnobiała, obfita i bardzo gęsta. Niestety mało trwała. Opadła do obrączki, szkła nie oblepiła.

Nasycenie bardzo duże. Bąbelki szczypią w język.

Zapach cytrusowy, przechodzi w subtelne nutki bananowe. Wyczuwa się też przyprawy. Smak intensywnie cytrusowy. Wybija się pomarańcza i cytryna ze sporym kwaskiem i odrobiną słodyczy. Jest też nieco banana i kolendra, która pojawia się dopiero po chwili. Goryczka taka bardziej grejpfrutowa, nieco złamana kwaskiem, pasująca do tego piwa. Fantastyczne piwo, a w lecie pewnie zrobiłoby furorę. Jeden z lepszych witów, jakie miałem okazję wypić. Byłby maks, ale minusik za słabą pianę.

Zatem 9,5 punktu.

Opinia: Sten
17/12/2014

encyklopedia/piwa/beganti_kopa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)