BeerLab - Piaseczyńskie Polskie Żyto

BeerLab, Łoziska. (ścieżka do zdjęć po katalogu piwa: zawiera jeszcze literę na jaką zaczyna się nazwa!)

Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne Viking Malt: pilzneński, karmelowy; słód żytni; łuska gryczana; chmiele: Iunga, Oktawia, Puławski; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 12.04.2019.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana kremowa, dość obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do trwałej, nierównej kołderki. Obfitą, drobniutką koronką osiadła na szkle.

Nasycenie z tych nieco większych.

Zapach słodowy z wyraźnym żytem, a i grykę też się wyczuwa. Trochę pieczywa i karmelu.

Smak zdominowany przez słody i tu żyto wyraźnie się wybija, nadając piwu zarówno gładkości, jak i gęstości. Wyraźna skórka od chleba, symboliczny owocowy kwasek i delikatny posmak gryki. Goryczka średnia, nieco ziołowa. Piwo sycące i przyjemne w odbiorze.

Zasłużyło na 8 punktów.

Opinia: Sten
07/09/2018

encyklopedia/piwa/beerlab_piaseczynskie_polskie_zyto.txt · ostatnio zmienione: 2018/09/07 20:00 (edycja zewnętrzna)