Wyprodukowano na zlecenie Beer Story w Browarze Restauracja Regionalna Marysia, Szczyrzyc.
Cascadian Dark Ale. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 7,6% obj., ekstraktu: 16% wag., IBU-60.
Barwa idealnie czarna.
Piana ciemnobeżowa, wpadająca w jasny brąz, średnia i gęsta. Szybko zredukowała się do pierścienia. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach kawy i czekolady, nieco słodu i umiarkowane cytrusy.
Smak wybitnie wytrawny. Bardzo mocna kawa, gorzka czekolada, wyraźne taniny i orzechy włoskie. Delikatny cytrusowy kwasek i śladowa żywica. Goryczka intensywna bardzo, zalegająca na podniebieniu, przywodząca na myśl dębową korę. Jej posmaczek utrzymał się w ustach dobrą godzinę po spożyciu. Alkohol przyjemnie rozgrzewa trzewia. W smaku niewyczuwalny. Piwo ciężkie. Więcej jak jednej butelki nie dałoby się wypić, jednak w moim subiektywnym odczuciu jest rewelacyjne.
Mocne 9 punktów.
Opinia: Sten
25/03/2016