Browar Bednary.
Piwo w stylu Milk Stout, pasteryzowane, niefiltrowane. Leżakowane z wanilią Madagascar Bourbon.
Skład: woda; słód Pale ale, pszeniczny, monachijski, wiedeński, karmelowy, barwiący, czekoladowy, jęczmień palony; chmiele: East Kent Golding; laktoza (cukier mleczny); drożdżeS-04; wanilia Madagascar Bourbon.
Zawartość alkoholu 4,5% obj., ekstraktu 12,5 Blg.
Barwa idealnie czarna.
Piana beżowa, średnia i gęsta. Niestety mało trwała. Szybko opadła do w miarę grubego pierścienia. Szkło oblepiła minimalnie.
Nasycenie z tych słabszych. Mogłoby być choć odrobinę większe.
Zapach mlecznej czekolady, kawy i palonki. Owa wanilia pojawia się dopiero po załapaniu przez piwo temperatury.
Smak intensywnie mleczno - czekoladowy. Tu wanilii jest zdecydowanie więcej. Do tego sporo palonego jęczmienia i kawy. Goryczka w miarę intensywna i długotrwała o cudownym posmaku kawy i czekolady.
Na 9 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
21/04/2015
Piwo już testowane.
Tym razem druga warka uwarzona z okazji pierwszych urodzin syna głównego piwowara Browaru Bednary.
Parametry bez zmian, z wyjątkiem alkoholu, który obecnie wynosi 4,0% obj.
Doznania smakowe i aromatyczne identyczne z poprzednim opisem, zatem i ocenę podtrzymuję.
Opinia: Sten
07/03/2016