Warszawski Browar Bazyliszek, uwarzono w Browarze Jana, Zawiercie.
Bluszczowe zielone Ale. Piwo pasteryzowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, Pale Ale, pszeniczny; płatki pszenne; chmiele: Magnum, Fuggles, Centennial; bluszcz zwyczajny; pieprz czarny; drożdże US-05. Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 15,2% wag., IBU-36. Warka do: 13.09.2017.
Barwa blado - złocista o seledynowym odcieniu, mętna.
Piana biała z blado - zielonymi refleksami, średnia o różnej wielkości pęcherzykach. Zredukowała się do cieniutkiej warstewki. Plackowato oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach mało intensywny, słodowo - ziołowo - trawiasta.
Smak nieco wodnisty. Na pierwszym miejscu słód, trochę kwasku spora dawka ziółek. Następnie niewielka i krótkotrwała słodycz szybko przygaszona sporą dawką pieprzu, który wypala i paszczę i przełyk. Goryczka na średnim poziomie wyraźnie ziołowa. Ciekawy eksperyment to piwo, ale raczej nie do powtórzenia, choć mi nawet smakowało.
6,5 punktu.
Opinia: Sten
25/03/2017