Bazyliszek - PeKiN

Warszawski Browar Bazyliszek.

Ryżowe IPA.

Skład: słody: jasne, Pale Ale, pszeniczny jasny, Carapils, Carahell; płatki ryżowe; chmiele: Sorachi Ace, Magnum, CTZ, Simcoe, Iunga, Centennial; drożdże Wyeast 1272 American Ale II.

Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 14,5% wag., IBU-45.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana cieniutka (tak nalane). Zredukowała się do opaski. Symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach mało intensywny. Ziółka, trochę słodu i minimalny chmiel.

Smak intensywnie ziołowy, kojarzący się z rumiankiem. Niewielki słód, Goryczka w miarę intensywna, z wyraźnymi ziołami. Ciekawe piwo, warte polecenia.

8 punktów.

Opinia: Sten
13/03/2016



Dzisiaj w wersji butelkowej.+

Warszawski Browar Bazyliszek, uwarzone w Browarze Jana w Zawierciu.

Ryżowe IPA na Sorachi Ace.

Skład i parametry bez zmian. Warka do: 27.09.2017.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana jasnokremowa, umiarkowanie średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do rwącego się kożuszka, następnie do pierścienia. Nierównomierną firanką oblepiła szkło.

Nasycenie nieco większe od średniego. Czuć delikatne szczypanie w język.

Zapach cytrusowy z wyczuwalnym grejpfrutem, trochę owoców tropikalnych z niewielkim ananasem. Muśnięcie ziół i żywicy.

Smak identyczny z poprzednim testem. Dodatkowo wyczuwa się w ustach cytrusowy kwasek. Ocenę podtrzymuję.

8 punktów.

Opinia: Sten
10/05/2017

encyklopedia/piwa/bazyliszek_pekin.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)