Warszawski Browar Bazyliszek.
Ryżowe IPA.
Skład: słody: jasne, Pale Ale, pszeniczny jasny, Carapils, Carahell; płatki ryżowe; chmiele: Sorachi Ace, Magnum, CTZ, Simcoe, Iunga, Centennial; drożdże Wyeast 1272 American Ale II.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 14,5% wag., IBU-45.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana cieniutka (tak nalane). Zredukowała się do opaski. Symbolicznie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach mało intensywny. Ziółka, trochę słodu i minimalny chmiel.
Smak intensywnie ziołowy, kojarzący się z rumiankiem. Niewielki słód, Goryczka w miarę intensywna, z wyraźnymi ziołami. Ciekawe piwo, warte polecenia.
8 punktów.
Opinia: Sten
13/03/2016
Dzisiaj w wersji butelkowej.+
Warszawski Browar Bazyliszek, uwarzone w Browarze Jana w Zawierciu.
Ryżowe IPA na Sorachi Ace.
Skład i parametry bez zmian. Warka do: 27.09.2017.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana jasnokremowa, umiarkowanie średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do rwącego się kożuszka, następnie do pierścienia. Nierównomierną firanką oblepiła szkło.
Nasycenie nieco większe od średniego. Czuć delikatne szczypanie w język.
Zapach cytrusowy z wyczuwalnym grejpfrutem, trochę owoców tropikalnych z niewielkim ananasem. Muśnięcie ziół i żywicy.
Smak identyczny z poprzednim testem. Dodatkowo wyczuwa się w ustach cytrusowy kwasek. Ocenę podtrzymuję.
8 punktów.
Opinia: Sten
10/05/2017