Bazyliszek - Czarny Roman

Warszawski Browar Bazyliszek. Uwarzone w Browarze Jana w Zawierciu.

Owocowy stout owsiany.

Skład: słody: Pale Ale, pilzneński, pszeniczny jasny, Crystal Ebony, Carafa Special I, chocolate, Carafa Special III, roastet barley, Carahell; płatki owsiane; płatki ryżowe; chmiele: Magnum, Bramling Cross, Saaz, Fuggles; czarna porzeczka.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 13,3% wag., IBU-32. Warka do: 24.10.2017.

Barwa idealnie czarna.

Piana beżowa, średnia o grubych pęcherzykach. Krótkotrwała. Opadła do porwanego pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach trochę dziwny. Czuć z lekka sfermentowane owoce, niewielką palonkę i subtelną wędzonkę. W tle odrobina kawy.

W smaku wyraźny owocowy kwasek i chyba nawet jest to czarna porzeczka. Małe co nieco kawy i czekolady wraz z muśnięciem palonki. W odległym tle nutka wędzona. Goryczka niewielka. Piwo z każdym łykiem staje się coraz bardziej mdławe. Jakoś zmęczyliśmy flaszkę.

4 punkty.

Opinia: Sten
19/05/2017

encyklopedia/piwa/bazyliszek_czarny_roman.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)