Baba Jaga - Mùlk

Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

Piwo pszeniczne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: pszeniczny, Pale Ale; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże Fermentum Mobile FM 41.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-13, EBC-10.

Barwa niedojrzałej pomarańczy, mętna.

Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła do cienkiej warstewki. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach klasyczny. Banany i goździki oraz pszeniczny słód.

W smaku całkiem podobnie. Banan i goździk, lekkie w odbiorze cytrusy z przyjemnym kwaskiem o wybitnie cytrynowym charakterze. Goryczka pestkowa z tych subtelniejszych. W sumie piwo pijalne i orzeźwiające w sam raz na letnie upały.

Na dzień dzisiejszy 7 punktów.

Opinia: Sten
08/03/2016

encyklopedia/piwa/baba_jaga_mulk.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)