Baba Jaga - Luna

Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

West Coast IPA. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski II, pszeniczny; chmiele:Chinook, Mosaic, Citra; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 6,6% obj., ekstraktu: 16,5% wag., IBU-70, EBC-12.

Barwa pomarańczowa wpadająca w miedzianą, mętna.

Piana kremowa, średnia. Opadła do cienkiego, trwałego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach cytrusowo - żywiczny zmieszany z niewielką ilością warzyw. Po chwili odrobina słodu.

W smaku dominuje cytrusowy kwasek, który przechodzi w lekką słodycz. Tu też pojawiają się gotowane warzywa. Goryczka na średnim poziomie i jak mi się zdaje jest zdecydowanie niższa od deklarowanej wartości. Wyczuwa się w niej i cytrusy i ziółka. W sumie niczego sobie piwo, gdyby tak jeszcze było mniej tych warzyw… Jak na IPA z zachodniego wybrzeża, mogłoby mieć też więcej goryczki.

6 punktów.

Opinia: Sten
16/01/2016

encyklopedia/piwa/baba_jaga_luna.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)