Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Regionalnym Wąsosz.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód pilzneński, granulat chmielowy Iunga i Cascade PL, drożdże dolnej fermentacji, dodatki mirt cytrynowy i werbena cytrynowa.
Zawartość alkoholu: 4,2% obj., ekstraktu: 9% wag., IBU-25, EBC-8.
Barwa słomkowa, lekko zamglona.
Piana biała, umiarkowanie obfita i w miarę gęsta. Porwała się dość szybko. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach ziołowo - cytrynowy z nutką grejpfrutową.
W smaku wytrawne. dominuje cytrusowy i całkiem intensywny kwasek przepleciony sporą dawką ziółek. Goryczka spora i długotrwała. Wyczuwa się w niej sorki i pestki cytrusów. Wydaje mi się, że ma więcej od deklarowanej wartości. Piwo orzeźwiające i lekkie w konsumpcji. W sam raz na lato.
W moim przekonaniu zasłużyło na 8 punktów.
Opinia: Sten
18/08/2016