Baba Jaga - Hop Point American Pils

Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Regionalnym Wąsosz.

Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód pilzneński, granulat chmielowy Iunga i Cascade PL, drożdże dolnej fermentacji, dodatki mirt cytrynowy i werbena cytrynowa.

Zawartość alkoholu: 4,2% obj., ekstraktu: 9% wag., IBU-25, EBC-8.

Barwa słomkowa, lekko zamglona.

Piana biała, umiarkowanie obfita i w miarę gęsta. Porwała się dość szybko. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach ziołowo - cytrynowy z nutką grejpfrutową.

W smaku wytrawne. dominuje cytrusowy i całkiem intensywny kwasek przepleciony sporą dawką ziółek. Goryczka spora i długotrwała. Wyczuwa się w niej sorki i pestki cytrusów. Wydaje mi się, że ma więcej od deklarowanej wartości. Piwo orzeźwiające i lekkie w konsumpcji. W sam raz na lato.

W moim przekonaniu zasłużyło na 8 punktów.

Opinia: Sten
18/08/2016

encyklopedia/piwa/baba_jaga_hop_point_american_pils.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)