Baba Jaga - Furytigerus

Wyprodukowane dla Browaru Baba Jaga w Browarze Rzemieślniczym Jan Olbracht, Piotrków Trybunalski.

American Weizen. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny; granulat chmielowy Hallertauer Hersburcker, Simcoe, Citra; drożdże S-33.

Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-30.

Barwa złocista, mętna.

Piana biała, dość obfita i bardzo gęsta. Zredukowała się do cienkiej i nierównej warstewki. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach bananowo – goździkowy z delikatną nutką słodową.

W smaku cytrusowy kwasek, następnie sporo banana i goździków. Jakoś prawie zupełnie nie wyczuwa się użytych chmieli. Goryczka średnia, pestkowo – ziołowa. Krótkotrwała. Piwo poprawne i dobre, ale niczym szczególnym się nie wyróżnia.

Słabiutkie 7 punktów.

Opinia: Sten
19/04/2016

encyklopedia/piwa/baba_jaga_furytigerus.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)