Baba Jaga - Chmielarka Iunga

Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browary Regionalne Wąsosz. Kod kreskowy: 59063952951971).

Piwo określone przez producenta jako: „Polskie Pale Ale. Chmielarka Iunga (Single Hop)- tworząc serię piw o tej nazwie inspirowaliśmy się odmianami chmielu uprawianymi w Polsce, pragniemy pokazać ich potencjał na swój sposób. W tej wersji główną rolę, dzięki współpracy z Polish Hops, odegrał chmiel Iunga. W aromacie na pierwszym planie pojawiają się nuty żywiczne, korzenne i ziołowe, w smaku słodowość i goryczka na średnim poziomie. Piwo jasne, opalizujące z białą pianą. Składniki: woda; słody: Pilzneński, Carapils, Zakwaszający; chmiel: Iunga; drożdże: US-05.
Piwo rzemieślnicze górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Alkohol: 5,6 % obj. BLG: 12,5° IBU: 35 EBC: 12,5”

Piwo mętne; pływają w nim kłaczki drożdży.

Barwa bursztynowa. Piana skromna, biała, drobna. Opada w minutę do porwanej warstewki; słabo oblepia szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach nikły. Czuć nutę ziołową, nutę owocową, nutę cytrusową, przyprawy korzenne i w tle iglaki.

W smaku piwo treściwe, chmielowe, goryczkowe. Czuć słodową podbudowę, z posmakami zbożowym i karmelem, skontrowaną posmakiem ziołowo - żywicznym. Goryczka mocna, solidna i trwała. Taka pośrednia między goryczką chmielową, znaną choćby z piw czeskich, a goryczką ziołowo - grejpfrutową, charakterystyczną dla piw w stylu IPA. Jak dla mnie to bardzo dobre piwo, fajnie skomponowane, dobrze zharmonizowane i porządnie uwarzone.

Zasłużyło na mocne 8 punktów.

Opinia: j24
16/10/2016

1)
BROWAR BABA JAGA Sp. z o.o. S. K., ul. Długopolska 18, 50-560 Wrocław, Polska.
encyklopedia/piwa/baba_jaga_chmielarka_iunga.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)