Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Staromiejski, Toruń.
Polskie Pale Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, Carapils; granulaty chmielowe: Marynka, Lubelski; drożdże Danstar Nottingam.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-30, EBC-12.
Barwa złocista wpadająca w mosiężną, mętna.
Piana biała, cieniutka na pół centymetra. Po kilku łykach zniknęła. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie niewielkie.
Zapach nieco zleżałego słodu, trochę owoców i coś mało przyjemnego, ale zarazem z niczym znanym się nie kojarzącego.
W smaku słód i sporo odsłodowej słodyczy. Duży owocowy kwasek i nieciekawa w odbiorze goryczka, jakby trochę chemiczna. Piwo w zasadzie beznadziejne. Szczerze odradzam. Mam wrażenie, że coś się musiało skiepścić w procesie produkcyjnym. Trudno było zmęczyć do końca. Póki co najgorsze piwo z Baby Jagi.
2 punkty.
Opinia: Sten
28/04/2016