Baba Jaga - Chmielarka

Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Staromiejski, Toruń.

Polskie Pale Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, Carapils; granulaty chmielowe: Marynka, Lubelski; drożdże Danstar Nottingam.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-30, EBC-12.

Barwa złocista wpadająca w mosiężną, mętna.

Piana biała, cieniutka na pół centymetra. Po kilku łykach zniknęła. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie niewielkie.

Zapach nieco zleżałego słodu, trochę owoców i coś mało przyjemnego, ale zarazem z niczym znanym się nie kojarzącego.

W smaku słód i sporo odsłodowej słodyczy. Duży owocowy kwasek i nieciekawa w odbiorze goryczka, jakby trochę chemiczna. Piwo w zasadzie beznadziejne. Szczerze odradzam. Mam wrażenie, że coś się musiało skiepścić w procesie produkcyjnym. Trudno było zmęczyć do końca. Póki co najgorsze piwo z Baby Jagi.

2 punkty.

Opinia: Sten
28/04/2016

encyklopedia/piwa/baba_jaga_chmielarka.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)