B-Day 3.1 Spoko Marocco

Piwo uwarzone kontraktowo przez AleBrowar, Pintę i Piwotekę Narodową w Browarze na Jurze, Zawiercie.

Pepper Pale Ale. Piwo pasteryzowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, wiedeński, zakwaszający; chmiele: Columbus, Chinook, Sorachi Ace; pieprz; kardamon; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 11,5% obj., ekstraktu: 11,5°.

Barwa ciemno-słomkowa, bez mała klarowna.

Piana biała, cieniutka, mimo intensywnego nalewania. Opadła do opaski. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z wyraźnym pieprzem drażniącym nozdrza, nutką kwiatową i muśnięciem chmielu.

Smak z początku słodowy, przechodzi w subtelny kardamon, za którym nie przepadam i znacznie większą dawką pieprzu, który jest wyczuwalny zarówno w przełyku, jak i na ustach. Pojawia się też kwasek kojarzący się z grejpfrutem. Goryczka na średnim poziomie. Ciekawe piwo, ale na kolana nie powala. Jest zwyczajnie dobre.

Zatem 7 punktów.

Opinia: Sten
30/12/2015

encyklopedia/piwa/b-day_3_1_spoko_marocco.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)