Browar Artezan, Błonie.
Session IPA. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, chmiel (Citra, Amarillo, Chinook), drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 11% wag., IBU-50.
Barwa jasnego złota, zamglona.
Piana biała, średnia i w miarę gęsta. Opadła do nierównej warstewki zwieńczonej grzybkiem i pozostała na dnie szklanki na długo po spożyciu jej zawartości. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie nieco większe od średniego.
Zapach sosnowego lasu wymieszany z cytrusami. Wyczuwa się też odrobinę ziółek. Smak z wyraźnym cytrusowym kwaskiem i sporą dawką żywicy. Słodu niespecjalnie dużo. Goryczka intensywna, trawiasto - ziemista i długo pieszcząca podniebienie. Piwo orzeźwiające i niesamowicie pijalne.
8 punktów się należy.
Opinia: Sten
21/08/2016