Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
encyklopedia:piwa:artezan_witbier [2018/05/04 10:23] |
encyklopedia:piwa:artezan_witbier [2019/11/14 12:53] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== Artezan - Witbier ====== | ||
+ | Browar Artezan, Komorów. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:artezan_witbier.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | Browar Artezan to świeżo upieczony, ponoć pierwszy browar rzemieślniczy w Kraju nad Wisłą. Założony przez trzech piwowarów, będących zarówno członkami, jak i sędziami certyfikowanymi PSPD. Krótko mówiąc: chłopaki pospawali sprzęt z różnych znalezisk i zaczęli warzyć wedle swoich gustów. Czemu wypada przyklasnąć. | ||
+ | |||
+ | Skład: (za stroną internetową) „z wykorzystaniem około 50% niesłodowanej pszenicy; jako przyprawy - świeżo starta skórka pomarańczowa i kolendra; fermentowane szczepem drożdży z browaru Hoegaarden w Belgii, gdzie narodziła się współczesna wersja tego stylu”; alk. 5,0% obj.; nasycenie umiarkowanie wysokie; | ||
+ | |||
+ | Piwko wysączyłem we wrocławskim ZUP’ie, gdzie było strasznie ciemno. W związku z tym nie jestem pewien np. barwy. Zdaje się, że ciecz była blado-żółta. Oczywiście mętna. Piana niestety mizerna – co, czytając skład i tutejsze dywagacje nad jej „udanością”, jest dość dziwne. Zapach przede wszystkim cytrusowy, w połowie pomarańczowy z wyraźnie zaznaczoną kolendrą. W tle zaś pobrzękuje pewna zbożowość oraz banan. Smaczy równie przyjemnie. Chyba nawet równiej… Subtelny, słodowy początek przechodzi w cytrusy, kwasek, kolendrę i delikatną, aczkolwiek dobrze zarysowaną goryczkę. Po mojemu to bardzo dobry witek. W przeciwieństwie do Lady Blanche, nie mamy tutaj do czynienia z perfumowym posmakiem. Co uważam za zaletę. I polecam. | ||
+ | |||
+ | 9 punktów. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Wojciechus\\ | ||
+ | 08/08/2012 | ||
+ | |||
+ | ====== Artezan Wit ====== | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Wersja butelkowa | ||
+ | |||
+ | Browar Artezan, Komorów. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:artezan_wit.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, owies, chmiele: Styrian Goldings, Spalt; drożdże: Wyeast Belgian Witbier. | ||
+ | |||
+ | Zawartość alkoholu: 4,8%, ekstraktu: 12%. | ||
+ | |||
+ | Barwa cytrynowa, mętna z pojedynczymi drożdżowymi kłaczkami. | ||
+ | |||
+ | Piana biała i cieniutka. Redukuje się szybciutko do opaski wokół ścianki, na której ładnie się osadza po każdym łyku. | ||
+ | |||
+ | Nasycenie bardzo mocne, aż czuć szczypanie na języku. | ||
+ | |||
+ | Zapach cytrusowy z odrobiną kolendry w tle. | ||
+ | |||
+ | W smaku dominuje cytrusowa goryczka, przełamana nico nutkami kolendrowymi. Pojawia się też przez chwilę posmaczek słodko kwaskowy, dodam, że przyjemnie orzeźwiający. Zakończenie kwiatowo goryczkowe. Polecam. Można rzec, że to klasyka gatunku. | ||
+ | |||
+ | PS. Widzę, że moja recenzja wielce zgodnie wypadła z odczuciami Wojciechusa, mimo iż czemuś wcześniej to piwko mi umknęło. | ||
+ | |||
+ | 9,5 punktu. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Sten\\ | ||
+ | 14/10/2012 | ||
+ | |||
+ | |||
+ | ---- | ||
+ | |||
+ | Nastąpiła zmiana etykiety i części parametrów. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:artezan_wit_2.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | W składzie oprócz zapodanego pojawiła się skórka pomarańczy i kminek. Alkohol i ekstrakt bez zmian. | ||
+ | |||
+ | Drobne niuanse:\\ | ||
+ | Barwa bardziej ciemna, choć równie mętna, ale kłaczków drożdżowych tym razem nie dostrzegłem. | ||
+ | |||
+ | Nasycenie zdecydowanie słabsze, rzekłbym, że wręcz znikome. | ||
+ | |||
+ | Piana bardziej trwała. | ||
+ | |||
+ | Zarówno w zapachu, jak i w smaku wyczuwa się kminek, Pozostałe doznania bez zmian. | ||
+ | |||
+ | Punktacja również. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Sten\\ | ||
+ | 27/07/2013 |