Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:artezan_mera_ipa [2018/05/04 10:23] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Artezan - Mera IPA ======
  
 +Browar Artezan, Komorów.
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​artezan_mera_ipa.jpg?​nolink|}}
 +
 +Piwo niefiltrowane,​ niepasteryzowane.
 +
 +Skład: woda, słód jęczmienny,​ chmiel, drożdże.
 +
 +Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 15% wag., IBU-70.
 +
 +Barwa złocista, zamglona.
 +
 +Piana jasnokremowa,​ średnia. Zredukowała się do małego grzybka. Ażurowo oblepiła szkło.
 +
 +Nasycenie nieco większe niż średnie.
 +
 +Zapach chmielowy , charakterystyczny dla amerykańskich odmian. Cytrusy, tropiki i żywica. W tle niewielki aromat słodu.
 +
 +Smak intensywnie owocowy. Dominują cytrusy, nieco mniej tropików oraz wyraźna żywica. Goryczka spora i długotrwała. Wyczuwa się w niej grejpfruta i niczego sobie nutkę ziołową, która ową goryczkę jeszcze potęguje. Piwo z tych jakie lubię z mocną i długo zalegającą goryczką.
 +
 +Dlatego też dam mu 9 punktów.
 +
 +Opinia: Sten\\
 +05/01/2016
 +
 +----
 +\\
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​artezan_mera_ipa_2.jpg?​nolink|}}
 +//"​India Pale Ale w klasycznej amerykańskiej wersji. Wytrawne, solidnie chmielone na zimno piwo dla wielbicieli stylu.\\
 +Składniki: woda, słód jęczmienny,​ chmiel, drożdże.\\
 +Piwo niefiltrowane,​ niepasteryzowane.\\
 +Ekstrakt 15%.\\
 +IBU 70.\\
 +Alkohol 6,5% obj."//​
 +
 +Zapach lekko słodowy.
 +
 +Kolor jasno brunatny, silnie mętne.
 +
 +Pina obfita, gruba. Szybko opada, pozostawiając kożuszek. Osiada lekko na ściankach.
 +
 +Smak w pierwszej chwili tylko goryczka, ale umiarkowana. Następnie nieco owoców (jabłko?), i słód. Goryczka pozostaje bardzo długo. Alkohol daje o sobie znać, ale w sposób bardzo przyjemny. W sumie to jest piwo. I smakuje jak piwo. Ja właśnie takie lubię.
 +
 +Jak niektórzy wiedzą, jestem zagorzałym zwolennikiem nie- i nie-...
 +
 +Dlatego 8 punktów.
 +
 +Opinia: Naj\\
 +14/11/2016
encyklopedia/piwa/artezan_mera_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)