Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:argus_porter_czarny [2018/05/04 10:23] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Argus Porter Czarny ======
  
 +Lidl Polska, Sklepy Spożywcze Sp. Z O.O., sp. k. Edycja limitowana. (prawdopodobnie piwo uwarzone w Browarze Amber w Bielkówku).
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​argus_porter_czarny.jpg?​nolink|}}
 +
 +Piwo ciemne, pasteryzowane.
 +
 +Tak o tym piwie napisał w sieciowej gazetce Pan Marek Gogola, niezależny sędzia piwny:\\
 +//"​Aromatyczne i niezwykle pełne w smaku piwo o unikalnym wędzono – palonym aromacie. Obecność kilku odmian słodu jęczmiennego dostarcza mu głębokiego posmaku suszonych owoców, wędzonki i rozgrzewającej,​ alkoholowej nuty. Długi słodowy finisz idealnie współgra z paloną goryczką i chmielowym posmakiem. Siłę smaku podkreśla głęboka, hebanowa barwa rozjaśniona rubinowym refleksem klarowności. Idealna temperatura serwowania to 9 – 10 C. Porter Czarny doskonale spełnia funkcję piwa deserowego. Tworzy także doskonałą kompozycję w połączeniu z Lagerem Złocistym jako klasyczny piwny drink"//​.
 +
 +Zawiera słód jęczmienny.
 +
 +Zawartość alkoholu: 7,9% obj. ekstraktu: 18,1%.
 +
 +Barwa bez mała czarna, pod światło nikłe rubinowe przebłyski.
 +
 +Piana beżowa i obfita. Po kilku łykach pozostał po niej tylko pierścień wokół ścianki. Umiarkowanie oblepiła szkło.
 +
 +Nasycenie umiarkowanie mocne.
 +
 +Zapach lekko palony, lekko śliwkowy z odrobiną karmelu w tle.
 +
 +Smak na początku subtelnie słodki, następnie pojawia się trochę palonki z wyczuwalną suszoną śliwką. Odrobina gorzkiej czekolady i karmelu. Goryczka w miarę wyraźna i nawet długotrwała. Alkohol - delikatny wielce - podkreślający doznania, pojawia się po lekkim ogrzaniu się piwa w szkle. Piwo moim zdaniem trochę mało porterowe. Bardziej przypomina mocnego ciemniaka i chyba tak należy je traktować, co nie znaczy, że jest złe.
 +
 +Dam mocne 7 punktów. ​
 +
 +Opinia: Sten\\
 +28/06/2014
encyklopedia/piwa/argus_porter_czarny.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)