Andechs - Weissbier Hefetrub

Klosterbrauerei Andechs, Niemcy; browar hula od 1455 roku!

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże; alk. 5,5% obj.; nasycenie umiarkowane;

Piwo o bardzo słonecznej, żywej barwie. Oczywiście mętne. Piana ładna i trwała, choć po pierwszym nalaniu nie zapowiadało się zbyt dobrze. Jednak kolejne porcje były znacznie lepsze. Troszku dziwne. W zapachu na pierwszy plan wysuwają się nuty korzenne, następnie słód i banan. Smak jest również zdominowany przez przyprawy z finalną, nieco opóźnioną i powoli narastającą goryczką. Słód, a tym bardziej owoce raczej grzeją ławę. Szczerze mówiąc wolałbym odwrócone proporcje.

Punktów coś kole 8,0-8,5. Ok, niech będzie 8,25…

Opinia: Wojciechus
11/06/2011

encyklopedia/piwa/andechs_weissbier_hefetrub.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)