Amber - Pszeniczniak

Browar Amber.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,2%, ekstraktu: 12,1%.

Barwa jasno cytrynowa, mocno mętna.

Piana biała, nad wyraz obfita i zbita. Utrzymuje się nawet po wypiciu piwa, przy tym ładnie osadza się na szkle.

Nasycenie dość spore.

Zapach na początku skutecznie tłumiony przez nadmiar piany. Jak już trochę opadnie czuć nuty bananowo goździkowe i dość sporo drożdży.

W smaku dominuje grejpfrutowy kwasek. Moim zdaniem jest zdecydowanie za intensywny. Po chwili pojawia się wielce delikatna słodycz i małe co nieco klasyki czyli bananów i goździków. Słód delikatny, zakończenie nieco drożdżowe. Piwo nieco inne, a przez to nawet ciekawe. Warto spróbować.

8 punktów.

Opinia: Sten
26/04/2012



„Piwo pszeniczne, niefiltrowane, pasteryzowane.”

Piwo mętne. Barwa bardzo jasnego miodu akacjowego. Piana biała, bardzo obfita, drobna, ładna. Trwała - opada nierównomiernie, powoli, do solidnej warstwy, która utrzymuje się nawet po wypiciu piwa z kufla. Pozostają też jej konkretne, znaczące ślady na ściankach. Nasycenie spore. Zapach typowy dla pszeniczniaka. Czuć słody i nutę bananowo - goździkową. W smaku piwo treściwe. Czuć słody, do tego kwasek, grejpfrut i nutę bananowo - goździkową z przyprawami. Generalnie bardzo dobre, solidne, zharmonizowane i ciekawe piwo. Także ciekawie opakowane - na butelce brak papierowych elementów; etykieta, kontra i krawatka są wytłoczone (a może nadrukowane na szkle).

Moja ocena to 8,5 punktu.

Opinia: j24
03/02/2013



Kod kreskowy: 59065910013321).

Dane techniczne, czyli kącik dla dociekliwych. Amber zaprezentował coś fajnego. Coś co kojarzy mi się z pamiątkami po PRL. Nadrukowaną na butelkę etykietę. Z jednej strony jest to fajne z drugiej, nie da się etykiety zassać do kolekcji. Z etykiety wiele nie przeczytamy, bo tylko: „Pszeniczniak. Piwo pszeniczne, naturalnie mętne.” Niewiele. Na kontrze czytamy: „Pszeniczniak. Piwo pszeniczne, niefiltrowane, pasteryzowane. Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Zawartość alkoholu: 5,4% obj. ekstrakt 12,1% wag.” I na koniec odrobina przechwalania się: „Pszeniczniak. I miejsce w kategorii piw pszenicznych. Tytuł i medal w konsumenckim konkursie piw Chmielaki Krasnostawskie 2013.”

Po czterech dniach postnych nadszedł czas na piwo. Żeby nie doznać szoku postanowiłem postawić na sprawdzoną markę. Mianowicie na Browar Amber. Nie jest to może ekstraklasa, ale umówmy się, że nie jest źle. Wydaje mi się, że Pszeniczniak zapoczątkuje serię piw pszenicznych, przynajmniej przez pewien czas. Pokale w dłoń!

Zapach. Bardzo przyjemny, aromat charakterystyczny dla piw pszenicznych. Pojawiają się nutki goździków i bananów.

Piana. Biała z lekkim żółtawym nalotem, gęsta stosunkowo trwała. Oblepia szkło.

Kolor. Barwa lemoniady, piwo delikatnie mętne, na dnie butelki całkiem niezły osad.

Smak. Spodziewałem się nieco odmiennego smaku, ale wszystko jest ok. Przyznam tak jak moi poprzednicy, że dominującą nutką jest grejpfrut. Dopiero po chwili można poczuć delikatne nutki bananowe i goździkowe. Pojawia się na przełomie wspomnianych smaków delikatny kwasek, który jest niczego sobie. Po wszystkim w ustach pozostaje mimo wszystko (na szczęście!) posmak charakterystyczny dla piw pszenicznych. Dodam jeszcze tylko, że piwo odpowiednio nasycone, treściwe. Smak wydaje mi się, że można nieco podrasować.

Jak dla mnie zasługuje na 7,5 punktu.

Opinia: Śmietan
08/05/2014



Amber Pszeniczniak - wreszcie coś, co daje mi taką przyjemność, jaką lata temu, nim się zepsuł, dawał Paulaner, pity wówczas w fajnej knajpce na Mazurach. Pozostałym pszenicznym, które ostatnio pijałem, czegoś brakowało…

Opinia: El
12/12/2015



Skład i parametry bez zmian walory również, mimo iż wypiłem tylko kilka łyków.

Opinia: Sten
20/05/2017



























Parametry bez zmian. Grafika - jak ostatnio - ino nieco lepsze zdjęcie. ;-)

Wrażenia - jak w moim teście z 03/02/2013 r.

Ocena - tym razem 8 punktów.

Opinia: j24
01/10/2017

























Wysyp Pszeniczniaka dziś…

Typ: w stylu Hefeweizen. Piwo pszeniczne, pasteryzowane, niefiltrowane, górnej fermentacji.
Najlepiej spożyć przed: 01.03.2018 L.2/3F

Skład: woda z własnych ujęć głębinowych; słód pszeniczny, jęczmienny; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże z własnej stacji propagacji.

Alk. 5,2% obj. Ekst. 12,1 % wag.

Kolor: słomkowy (owsiany), jasny. Jednolicie mętne. Piana obfita, biała, drobna, utrzymuje się długo w formie cienkiej warstewki. Niewielkie, nierównomierne ślady na szkle.

Nasycenie mniej niż średnie.

Zapach: słodowy, z cytrusami i goździkami.

Smak: lekki kwasek cytrusowy, pojawia się chwilami słodycz, aby ustąpić kwaskowi. W tle owoce południowe i goździki. Goryczka bardzo delikatna i chwilowa, tłumiona kwaskiem. Na koniec trochę drożdży. Alkohol daje o sobie znać. Bardzo smaczne piwo pszeniczne. Może ten akcent goździkowo bananowy troszkę zbyt delikatny.

Z zadowoleniem daję 8 punktów.

Opinia: Naj
01/10/2017

1)
BROWAR AMBER spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, Bielkówko, ul. Gregorkiewicza 1, 83-050 Kolbudy, Polska
encyklopedia/piwa/amber_pszeniczniak.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)